«Ακάκιε» – Η ιστορία του αείμνηστου Λευτέρη Μαντζίκα

Οι αληθινές ιστορίες πάντα προκαλούσαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούσαν ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους σε έναν ολόκληρο αιώνα.

Μια τέτοια αποτελεί και το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα με τίτλο «Ακάκιε» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η ιστορία είναι βασισμένη στη ζωή του αείμνηστου Λευτέρη Μαντζίκα, του Μέγα Ηπειρώτη Ευεργέτη.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Λευτέρης Μαντζίκας είχε καταγωγή από τη Λιγοψά των Ιωαννίνων και υπήρξε επί 40 χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης Ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών, της ΜΙΣΚΟ.

Διετέλεσε επίσης για 15 συνεχή έτη πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και ευεργέτησε με το έργο του εκατοντάδες Ηπειρώτες.

Μπορείτε να διαβάσετε το σύντομο χρονογράφημα της ζωής του στον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ

Μια ιστορία από τον Κώστα Κρομμύδα που θα συγκινήσει. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, μια ζωή γεμάτη που δείχνει πως το νόημα της ζωής είναι να είμαστε πάνω από όλα… άνθρωποι.

«Ξεκινήστε το ταξίδι της ζωής σας, αγνοί, απαλλαγμένοι από φόβους, με καθαρά τα μέτωπά σας κι όνειρα γεμάτα χρώμα. Προχωρήστε και φτάστε όπου μπορείτε, μα μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό… να είστε πάνω από όλα άνθρωποι…»

«Χορέψτε την ζωή κρατώντας πάντα χέρια αγαπημένα. Κρατήστε τα μόνα όπλα που χρειάζονται για να την αντιμετωπίσετε, το ήθος και την αξιοπρέπεια σας.»

Οπισθόφυλλο

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα.

Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων. Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει.

Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα. Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει.

Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, του οποίου η αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη έκδοση κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που  Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence).

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories). Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon).

Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι, το 2019 το Μια Νύχτα Ακόμη και το 2020 η Εβόρα.

Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public.

Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

Προηγούμενο

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση

Στηρίζουμε την 7η Φιλανθρωπική Δράση Αλληλεγγύης!

Επόμενο
error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!