Ιωάννινα

Γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα, τα Ιωάννινα είναι πόλη της Ηπείρου, έδρα του Δήμου Ιωαννιτών και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Αποτελούν την έδρα και μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 120.000 κατοίκους.

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης.

Αξιοθέατα

Τα πλέον αξιοσημείωτα αξιοθέατα των Ιωαννίνων είναι τα εξής

  • To Βυζαντινό Κάστρο των Ιωαννίνων
  • Το Τέμενος Ασλάν Πασά (τριπλό Μουσείο)
  • Η Οθωμανική Βιβλιοθήκη
  • Ο τάφος του Αλή Πασά και το Φετιχέ Τζαμί
  • Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη
Ιωάννινα - Λίμνη Παμβώτιδα
Ιωάννινα – Λίμνη Παμβώτιδα

Το Νησί των Ιωαννίνων

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας (νήσος Ιωαννίνων) είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στη χώρα (το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών).

Το Νησί των Ιωαννίνων
Το Νησί των Ιωαννίνων

Σε αυτό βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια, το παλιότερο του Αγίου Νικολάου (Ντίλιου) ή Στρατηγοπούλου του 11ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.), της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.).

Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, Θεοφάνης και Νεκτάριος.

Ιωάννινα
Ιωάννινα – Παραλίμνιος

Κάστρο Ιωαννίνων

Το κάστρο των Ιωαννίνων περιέχει το Φετιχέ Τζαμί, τον Τάφο του Αλή Πασά και το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και την αίθουσα έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας. Το όνομα Φετιχέ Τζαμί σημαίνει Τέμενος της Κατάκτησης και χτίστηκε το 1430 πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού. Αρχικά ήταν ξύλινο, μετά όμως το 1611 ξαναχτίστηκε πέτρινο. Την τελική μορφή την πήρε από τον Αλή Πασά το 1795.

Υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. «Κώστας Φρόντζος»

Βρίσκεται στον λόφο της Αγίας Τριάδας λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόκειται για θέατρο χωρητικότητας 3.500 ατόμων, αντίγραφο του κάτω διαζώματος του θεάτρου της αρχαίας Δωδώνης, χτισμένο τη δεκαετία του ’60 και με σχέδια του αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση.

Το θέατρο της αρχαίας Δωδώνης

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Η αρχαία Δωδώνη, με το καλά διατηρημένο αρχαίο θέατρό της,το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας του βασιλιά Πύρρου, βρίσκεται 22 χλμ νοτίως των Ιωαννίνων.

Το σπήλαιο Περάματος

Το σπήλαιο Περάματος βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων.

Σπήλαιο Περάματος
Σπήλαιο Περάματος

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.

Έχει συνολική έκταση 14.800 τμ. Το μήκος της διαδρομής είναι 1.100 μέτρα, διαθέτει 19 είδη σταλαγμιτών και σταλακτιτών και μια πλούσια βεντάλια χρωμάτων και σχηματισμών: οι «κατακόμβες», τα «ανάκτορα της Περσεφόνης», η «Μέδουσα» και η «λίμνη με τα νούφαρα» προκαλούν δέος στους επισκέπτες.

Πηγή κειμένου: Wikipedia

Προηγούμενο

Ζαγοροχώρια

Ανακοίνωση – Ενημέρωση

Επόμενο
error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!