«Ζωντάνεψε» μετά από 2 αιώνες η οικία του θρυλικού Λάμπρου Τζαβέλα

Η φωτιά άναψε και πάλι, μετά από 218 χρόνια, στο τζάκι της οικίας του θρυλικού οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα, σπάζοντας την κατάρα του Αλή Πασά για το Σούλι (1803) και σημαίνοντας την ευτυχή κατάληξη μιας δύσκολης προσπάθειας που ξεκίνησαν οι απόγονοι του, πριν από 36 χρόνια.

Το πρωί της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2021, το αρχοντικό των Τζαβελλαίων – η οικία του καπετάνιου Λάμπρου Τζαβέλλα- ανακαινισμένο πλέον, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Η αποκατάσταση της οικίας ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από τον 7ο στη σειρά απόγονο του Λάμπρου Τζαβέλλα, ταξίαρχου ε.α. επίσης Λάμπρο Τζαβέλλα και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με δαπάνες της οικογένειας των Τζαβελλαίων.

Στο αρχοντικό επέστρεψαν και εκτίθενται ιστορικά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα δύο Σουλιώτικων οικογενειών: Του Λάμπρου Τζαβέλα και του Κίτσου Μπότσαρη, μαζί με κειμήλια του αγώνα για την Ελευθερία.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρ. Υφυπουργός Άμυνας και πρ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σουλίου Σταύρος Κωσταράς, απόγονοι της οικογένειας των Τζαβελλαίων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κάτοικοι του Σουλίου.

Σε ανάρτησή του ο κ . Στεφανής επισήμανε:

Με τιμή και υπερηφάνεια εγκαινίασα σήμερα την ιστορική οικία της ηρωικής οικογένειας των Τζαβελαίων, στο Σούλι. Η καρδιά, η ψυχή και το πάθος για ελευθερία χτυπά και πάλι στον ιερό και ελεύθερο τόπο!

Ο Λάμπρος Τζαβέλας, υπήρξε ο πατριάρχης της θρυλικής οικογένειας Σουλιωτών, τα περισσότερα μέλη της οποίας αγωνίσθηκαν διαχρονικά για τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας, καθιστώντας το όνομα των Τζαβελαίων συνώνυμο της ανδρείας και της φιλοπατρίας.

Προηγούμενο

Στηρίζουμε την 7η Φιλανθρωπική Δράση Αλληλεγγύης!

Έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών χορών!

Επόμενο
error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!