Πρέβεζα

Ο νομός Πρέβεzας καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από το Άκτιο και έχει έκταση 1.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ανατολικά και νοτιοανατολικά με το νομό Άρτας.

Το σημείο ακριβώς στο οποίο είναι χτισμένη η πόλη της Πρέβεζας είναι στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου, που μαζί με το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, καθώς και ένα σύστημα λιμνοθαλασσών, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται με τη συνθήκη RAMSAR.

Η πόλη δημιουργήθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα μετά την ερήμωση της Νικοπόλεως και αποτελεί το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του νομού. Επίσης, είναι το κυριότερο λιμάνι της και κόμβος επικοινωνίας μεταξύ Ηπείρου – Ακαρνανίας αλλά και Ελλάδος-Ιταλίας.

Πολύ κοντά της, σε απόσταση μόλις 600 μέτρων βρίσκεται το αμμώδες ακρωτήριο του Ακτίου, γνωστό από τη φημισμένη ομώνυμη ναυμαχία του 31 π.Χ., με το οποίο υπάρχει σύνδεση μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ.

Η θαλάσσια περιοχή κοντά στην Πρέβεζα αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας του 1538 μ.Χ., επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Βόρεια της Πρέβεζας και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από αυτή βρίσκεται ο εκτεταμένος ερειπιώνας της αρχαίας Νικόπολης, η οποία κτίστηκε από τον Οκταβιανό περί το 30 π.Χ., σε ανάμνηση της νίκης του επί των αντιπάλων του, Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας, μετά τη ναυμαχία του Ακτίου.

Πρέβεζα - Νικόπολη
Νικόπολη

Ιστορία

Η πόλη μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο ακολούθησε την τύχη όλων των κοντινών πόλεων από τη Λευκάδα μέχρι την Άρτα. Οι Βενετοί που θεωρούσαν την Πρέβεζα κρίσιμη για την κυριαρχία τους στο Ιόνιο την καταλαμβάνουν οριστικά το 1717, οπότε και την οχυρώνουν με ισχυρό κάστρο.

Πρέβεζα - Πάργα
Πάργα

Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κάνουν ένα σύντομο πέρασμα από την Πρέβεζα το 1798, ενώ την ίδια χρονιά η πόλη δέχεται επίθεση από τον Αλή Πασά που την καταλαμβάνει για λογαριασμό των τούρκων. Δυστυχώς ακόμη και κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης η Πρέβεζα παραμένει υπό τούρκικη κατοχή και έπρεπε να περιμένει μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους για ξαναγίνει Ελληνική.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου η Πρέβεζα δοκιμάστηκε πολύ σκληρά καθώς την βομβάρδισαν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.

Τουριστικός πόλος έλξης!

Η Πρέβεζα έχει ένα ιδιαίτερο νησιώτικο χρώμα και συνδυάζει τις ήσυχες διακοπές με την κοσμοπολίτικη ζωή. Τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Είναι παραθαλάσσιος νομός και διακρίνεται για τις μορφολογικές μεταβολές του τοπίου, ψηλά βουνά αλλά και ωραίες παραλίες.

Οι επιλογές για διασκέδαση που προσφέρει η πόλη της Πρέβεζας είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης αφθονούν στην περιοχή και προσφέρουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες στιγμές διασκέδασης. Θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άνετη διαμονή και πολλές ανέσεις για αξέχαστες διακοπές.

Προηγούμενο

Θεσπρωτία

Ζαγοροχώρια

Επόμενο
error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!