Μνημείο Ζαλόγγου: Οι Ηρωίδες Σουλιώτισσες

Το μνημείο Ζαλόγγου είναι μνημειακό σύμπλεγμα που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, στην κοινότητα Καμαρίνας του δήμου Πρέβεζας.

Σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Γιώργιο Ζογγολόπουλο, η δε μεταλλική μακέτα του βρίσκεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου Αθηνών.

Ο χορός του Ζαλόγγου είναι θρύλος με πυρήνα ιστορικό γεγονός που συνέβη μετά την οριστική κατάληψη του Σουλίου από τα στρατεύματα του Αλή πασά, τον Δεκέμβριο του 1803.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1803 (παλαιό ημερολόγιο), στη κορυφή του όρους Ζάλογγο, εξελίχθηκαν γεγονότα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μια ομάδα Σουλιωτισσών και Σουλιωτών με τα παιδιά τους να αποφασίσουν να πεθάνουν ελεύθεροι παρά να πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών.

Έτσι, προτίμησαν, με μία πράξη αυτοθυσίας, αντί να ατιμαστούν από τον αιώνιο εχθρό τους, να πέσουν από την άκρη του γκρεμού. Ορισμένες πηγές της εποχής, ή μεταγενέστερες, αναφέρουν πως οι Σουλιώτισσες έπεσαν «εν χορώ» και τραγουδώντας.

Η περίπτωση του Ζαλόγγου γρήγορα έγινε γνωστή όχι μόνο στον τουρκοκρατούμενο ελληνικό χώρο αλλά και στην Ευρώπη, κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση και θαυμασμό.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπάμπουλη Θεόφιλο, για την ευγενική παραχώρηση του βιντεοληπτικού υλικού και του κειμένου του άρθρου.

VORHERIGE

Μήνυμα της ΠτΔ προς τον Απόδημο Ελληνισμό!

error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!